Отказване от цигарите

 • Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето 2007-2010
  Национална линия за отказ от тютюнопушене: Телефон: 0700 10 323

 • Консултативни кабинети за отказване от тютюнопушене в Република България
  Изтегли файл с контакти
   
 • Кабинет „Здраве" към Фондация „Грижа за здравето"
  Програма „5-дневен план за отказване от тютюнопушене", одобрена от Министерството на здравеопазването, Националния център по онкология и Столична РИОКОЗ. Успехът на програмата в България е средно 80% в близки срокове, а в по-далечен срок - около 35%. Провежда се в пет сесии в 5 поредни дни, в удобно за участниците време.
  Продължителност на една сесия - един час и половина - 30 мин. обща беседа и 60 мин. работа в група.
  Цена на програма - стойността на цигарите, които изпушвате за 5 дни.
  Подробно
   
 • Консултации в СБАЛББ „Света София"
  Д-р С. Ангелова е главен асистент в „СБАЛББ Св. София", специалист по белодробни заболявания. През 2001 г. става инициатор за осъществяването на безплатни профилактични прегледи за пушачи, провеждани в белодробната болница. Прегледала е над 3000 пушачи оттогава досега. Прилага в своята практика познатите по света психологически, медикаментозни и алтернативни методи за лечение на тютюнопушенето. При умерено и силно зависимите пушачи тя отчита по-голям ефект чрез комбинирано лечение - никотинзаместващо и акупунктура, или никотинзаместващо и лазерпунктура.
  Препоръчано от Министерство на здравеопазването
   
 • Относно електронната цигара
  Въпреки рекламните твърдения на търговци на електронни цигари, експерти на Световната здравна организация (СЗО) не считат, че електронната цигара е легитимна терапия за пушачи, опитващи се да откажат цигарите.
  Подробно от Министерство на здравеопазването
   
 • Кабинет на Фондация за „Борба с рака"
  От 11 години д-р Виолета Пагелска завежда кабинет за борба с тютюнопушенето. В кабинета се извършват консултации, включващи преглед и назначаване на специфична терапия. Консултациите са безплатни, без изискване за направление от личен лекар.
  Подробно
   
 • Хипнозата e ефективен метод за отказ от тютюнопушенето
  Хипнозата може да се практикува законно само от хипнотерапевт, препоръчително е той да е член на БАХ (Българска асоциация по хипноза). Хипнотерапевти могат да бъдат само лица с психологическо или медицинско образование.
  Подробно по препоръка на Министерство на здравеопазването
   
 • Център за спиране на тютюнопушенето по метода на Алън Кар
  Бившият заклет пушач Алън Кар – днес широко възприеман за най-големия експерт по отказване на тютюнопушенето в света, открива своя уникален метод през 1983г. и взривява общоприетото схващане, че спирането на цигарите е трудно. Оттогава до днес той е помогнал на над 8 000 000 души да се превърнат в щастливи непушачи. Алън Кар е автор и на бестселъра „Не пуша вече" („The Easyway to Stop Smoking"), от които са продадени над 10 милиона копия.
  Подробно
   
 • Акупунктурата е метод на лечение, който позволява да се използва комплекс от терапевтични мероприятия, прилагани за лечението на табакизма. Принципът на лечение с този метод е да намали проявите на абстиненция, съпровождащи периода на отказване от цигари и то особено в първите дни от този процес. При започване на терапия с акупунктура е необходимо да се спазат следните условия - най-малко три работни дни трябва да са на разположение при започване на терапията, а за първата процедура болният трябва да се яви, след като не е пушил около 16 часа. Препоръчителен период да не пуши е от около 18.00 ч. в деня преди започване на лечението, до около 9.00-10.00 ч. на следващия ден.
  Подробно
   
 • Метод „Аз отказах цигарите" (I Quit Smoking) - Предлага се в над 40 страни по света, сред които Германия, Австрия, Италия, Турция, САЩ, Канада, Великобритания и др. В България е въведен от началото на 2007 година. Манипулациите засега се извършват само в един център, който се намира в София.
  Подробно
   
 • Метод SmokeEX-PRO® -  Това е метод, построен на основите на китайската традиционна медицина и по-точно аурикулотерапията. Аурикулотерапията представлява лечение на заболяванията чрез третиране на активните точки разположени по ушната мида.
  Подробно
   
 • В аптеките в България се предлагат лекарствени средства, никотинови лепенки и дъвки, които служат за отказване от цигарите.
 • Друга информацияЗа контакт: +359 2 483 483 5; info@prnet.bg